H ευελιξία του Δημοσίου & των Ασφ.Ταμείων στο πλαίσιο του Νόμου

Ο Νόμος επιτρέπει τη διαγραφή βασικής οφειλής, προστίμων και προσαυξήσεων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφ.ταμεία

Στις διατάξεις του Νόμου του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων προβλέπεται ρητά ότι η φορολογική διοίκηση και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης συμμετέχουν στον Μηχανισµό µε σκοπό τη διαπραγμάτευση βιώσιµων λύσεων ρύθμισης, προσαρµοσµένων στις ανάγκες της επιχείρησης.

Η πρωτοφανής ευελιξία του Δηµοσίου και των Ταμείων (των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ΦΚΑ) ως πιστωτών που ορίζεται στο πλαίσιο του παρόντος Νόμου, επιτρέπει τη δυνατότητα διαγραφής των οφειλόμενων προστίμων και των προσαυξήσεων και εκτείνεται µέχρι και τη διαγραφή βασικής οφειλής (κεφαλαίου-αρχικά βεβαιωμένης οφειλής) των απαιτήσεών τους, σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο για την επιβίωση της επιχείρησης από τα βασικά συμπεράσματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης που αναπτύσσονται στην πρόταση της και πάντα υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης του Δηµοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα με τυχόν διαγραφές που μπορεί να δικαιολογούνται κατά περίπτωση, το Δημόσιο και τα Ταμεία έχουν την ευχέρεια να εγκρίνουν και επιμήκυνση αποπληρωμών έως 10 έτη (120 δόσεις).

Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 15 παρ.3 του Νόμου ορίζεται ότι επιτρέπεται η ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο και τους ΦΚΑ με ανώτατο όριο τις  εκατόν είκοσι (120) μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 50 ευρώ.

Βάσει της παρ.7 του Άρθρου 15 η διαγραφή οφειλών (βασικής οφειλής, προστίμων και προσαυξήσεων) προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, η οποία κάλλιστα μπορεί να συνδυάζεται με τις παραπάνω επιμηκύνσεις,  γίνεται κατά σειρά παλαιότητας, από την παλαιότερη οφειλή προς τη νεότερη, με κριτήριο το χρόνο καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων και όχι το χρόνο λήξης της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυτής, είτε η καταβολή γίνεται εφάπαξ είτε σε δόσεις.

Ο μόνος περιορισμός είναι ότι απαγορεύεται η παροχή περιόδου χάριτος σε οφειλέτες της φορολογικής διοίκησης και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και η διαγραφή βασικής οφειλής παρακρατούμενων εισφορών εργαζομένων προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Δεν αποκλείονται, ωστόσο, οι διαγραφές βασικής οφειλής εισφορών εργοδοτών και των προστίμων και προσαυξήσεων σε εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών.

Με τον παραπάνω ευνοϊκό τρόπο (διαγραφές οφειλών και επιμήκυνση έως 120 δόσεις) επαναρυθμίζονται και η ήδη υφιστάμενες ρυθμίσεις με το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης), καθώς με το Άρθρο 15 παρ.4 επιτρέπεται η τροποποίηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων (φερ ειπείν της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων ή άλλων) με αύξηση του αριθμού των δόσεων στις περιπτώσεις και στο βαθμό που η εφαρμογή τους καθιστά αδύνατη, βάσει της συνολικής δυνατότητας αποπληρωμής του οφειλέτη την αναδιάρθρωση των οφειλών προς τους λοιπούς πιστωτές.

Ο Νόμος θέτει τις αρχές και τους κανόνες που θα διέπουν τις παραπάνω ρυθμίσεις. Η ακριβής εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων θα εξειδικευτεί με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εργασίας. Συγκεκριμένα θα εξειδικευτεί η μεθοδολογία και τα κριτήρια για τον προσδιορισμό του αριθμού και του ύψους των δόσεων καταβολής για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφ.Ταμεία, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα για τις διαγραφές οφειλών.

Πάντως οι διατάξεις του Νόμου ήδη συγκεκριμενοποιούν την αντιμετώπιση οφειλετών με μικρές οφειλές στο Δημόσιο και τα Ασφ.Ταμεία. Στις περιπτώσεις οφειλετών με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, οι οποίες δεν είναι ρυθμισμένες, εφαρμόζονται οι εξής κανόνες:

α) για βασικές οφειλές έως τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ, η αποπληρωμή αυτών και των επ’ αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής γίνεται τμηματικά σε τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις κατ’ ανώτατο όριο, με ελάχιστη μηνιαία δόση πενήντα (50) ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού,

β) για βασικές οφειλές άνω των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, η αποπληρωμή αυτών και των επ’ αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής γίνεται τμηματικά σε εκατόν είκοσι (120) μηνιαίες δόσεις κατ’ ανώτατο όριο, με ελάχιστη μηνιαία δόση πενήντα (50) ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής.

Τα παραπάνω εξαιρετικά κίνητρα που παρέχουν το Δημόσιο και τα Ασφ.Ταμεία για την ένταξη μίας επιχείρησης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, επιβάλλουν την προσωρινή ισχύ του Νόμου. Οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύουν ως την 31/12/18.

Κεντρικό Μενού

Επιστροφή στο κεντρικό μενού της πλοήγησης στον Νόμο

Βήμα 2

Θέλω να ενημερωθώ για τη διαδικασία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό